tisdag 13 november 2012

Äventyrens äventyr

Här skulle det egentligen komma en uppdatering angående vilken båt jag skulle kunna tänkas spendera den här praktikperioden på. Så är icke fallet, jag är nämligen i Manila, på Filippinerna, i två månader framöver. Detta tack vare en kurs i interkulturell kommunikativ kompetens (som inte alls är så högtravande som den låter..) Vi, jag och fyra grabbar från min klass, har planerat och förberett oss sen i somras på det här äventyret, som verkligen verkligen känns som ett äventyr! Tanken är att vi ska spendera tid på en sjöbefälsskola på Filippinerna, undersöka hur de som läser samma kurser som vi har gjort, läser dem, hur samspelet mellan lärare och studenter är, vad studenterna gör på fritiden, osv. och jämföra detta med vår egen vardag. Förhoppningsvis kan det göra oss mer förstående för kulturella skillnader och likheter och agera på bra sätt.

Nog om det formella, nu är vi framme! Vi landade sent igår kväll, efter en 24 timmar lång resa med ett niotimmars-pitstop i Beijing. Först av allt, Beijings flygplats var något i hästväg, det arkitektoniska mästerverk den flygplatsen utgjorde gjorde en stum. Allt var uttänkt, in i minsta detalj, geometri, symmetri (Kolla taket...) Obeskrivbart!Manilas flygplats däremot var mer av ett organiserat kaos, en "kö" som var lika lång som den var bred, en taxizon av samma proportion. Där fanns dock en taxi som tog oss till hotellet där vi skulle sova, efterlängtat! Halv två stupade vi i säng, dödströtta efter dygnande och alla intryck.
Imorse blev vi hämtade och körda till vårt hus där vi ska bo den kommande månaden. Vi bor i ett område i en stad, söder om Manila, hos en familj med en bortrest pappa, en fantastisk mamma som vill adoptera oss alla efter bara en kväll, och två barn i övre tonåren.
Efter en rundtur på skolan, inklusive uttittning av alla elever, åkte vi hem, tog en jeepney (gamla amerikanska jeppar från andra världskriget som dekorerats in absurdum, som används istället för bussar) till en Hypermarket och handlade frukost, sen hem och förberedde oss för morgondagen, då börjar vi våra observationer på studenternas lektioner.

Nu på med fläkten för att kunna sova i den här 26-gradiga värmen. Magandang gabi!

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om ert Äventyr. Hoppas det kommer mer. Fotografera mycket!

    SvaraRadera
  2. Låter väldigt spännande! Lycka till!

    SvaraRadera